kerststal 2017

 

 Interculturele tentoonstelling van Kerstkribben


01/12/2017 tot 07/01/2018

In de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal te Brussel

 

Ook dit jaar kunt u onder de kribben gemaakt door verschillende katholieke gemeenschappen van buitenlandse herkomst de kerststal uit het land van de rijzende zon van Pater Willy Heijmans CICM, oud-missionaris in Japan, bewonderen.

 

Ontdek hier de betekenis van de beelden: 

 

De heilige berg Fuji is een symbool van de scheppende kracht van God, die alles bestuurt.


Het beroemde kasteel van de stad Himeji, volledig uit hout opgebouwd. Midden doorheen het gebouw rijst een enorme boomstam tot in de top en alle etages schijnen aan deze stam te hangen. Daarom wil ik dit kasteel zien als een symbool van Christus, die zich de “hoeksteen” noemde en alle mensen wil dragen.

 

De heilige Familie:

Toen ik Jozef schilderde, dacht ik aan Musashi Miyamoto, ’n zwaardvechter (1584-645). Zoals een Samoerai toonde ook hij moed, gehoorzaamheid, trouw en beminnelijkheid en die eigenschappen kende ook Sint Jozef.Maria met het kind Jezus heb ik overgenomen van een mooie Japanse prent.

JozefNieuw Maria met kind Jezus kopie 

 

De engel Gabriel: Enorm groot om de grootheid van God uit te beelden.

Twee kleine herdertjes, ’n meisje en een jongen. In hen zie ik de eenvoud van hart, die hopelijk alle mensen gelukkig en hoopvol zal maken. 

 

De drie koningen:

Ik koos 3 wijze mensen van tijdens de beginperiode van het christendom in Japan. Zij waren van adellijke afkomst.

1. De heilige Franciscus Xaverius (1506-1552), zoon van een kasteelheer in Navarra. Gedurende zijn korte missionering in Japan (nog geen 2 jaar) werden zeer velen katholiek. Omwille van zijn ongelooflijke werkkracht stierf hij zeer jong in alle eenzaamheid op weg naar China. Hij was de koning, die de wierook offerde.
2. De knielende Ukon Takayama (1552-1615): Kasteelheer van Osaka. Omdat hij katholiek was werd hij verbannen naar de Filippijnen en stierf 40 dagen later in Manila. De koning, die de mirre aanbood.
3. Paulus Shikibu Nishibori (1598-1629): Omwille van zijn geloof verloor hij al zijn titels en werd onthoofd. Zijn boy droeg het koffertje met de goudstukken, die hij bij zijn dood aan de melaatsen van Japan schonk. De koning met het goud.

NieuwFr XaveriusTakayama Ukon kopieNieuw Paulus Nishibori Shikibu kopieDienaartje van Shikibu kopie

Twee bijzondere mensen:

Maria Satoko Kitahara (1929-1958):NIEUWSatoko Kitahara jpg

Zij werd zeer jong katholiek.
Na de tweede wereldoorlog was zij een voorbeeld van naastenliefde.
Zij offerde haar leven voor de kinderen in de krottenwijk langs de Sumida rivier in Tokyo.
Temidden van haar kinderen stierf ze, zeer jong nog, aan T.B.C.
Er is ’n oude film over haar leven.

NIEUW Dr.Takashi NagaiPaulus Takashi Nagai (1908-1951):

Hij putte uit ellende en verdriet vrede en vreugde. Hij was dokter in Nagasaki. Zijn vrouw, die hem bekeerde, kwam om toen de atoombom ontplofte. Hijzelf kreeg kanker omwille van regelmatige blootstelling aan röntgenstralen. Aan het bed gekluisterd schreef hij over het onrecht van oorlog en de noodzaak van eenheid onder de mensen. Een oude film beschrijft zijn leven.

 

 

メリークリスマス

Merīkurisumasu

                                         Zalig Kerstmis


Willy Heijmans CICM

 

Lees ook:

Kerstmis_2017