Aan alle confraters van BNL 

Uitnodiging Open Werkgroep JPIC

Hierbij nodigen we u graag uit voor een JPIC conferentie

in ons huis van Scheut - Ninoofsesteenweg

op woensdag 24 mei 2017

van 14. 00 tot 16.30 uur

met gelegenheid om vragen te stellen na de pauze

 

Nadia Nsayi spreekt over

Congo: situatie en perspectieven

 

 

 

Nadia Nsayi is  beleidsmedewerkster Centraal-Afrika van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ze behaalde in 2008 het masterdiploma Vergelijkende en Internationale politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Nadia Nsayi doet aan studie, beleidsbeïnvloeding en sensibilisering over het vredesproces in Centraal-Afrika. Ze werkt nauw samen met het Europees Netwerk voor Centraal-Afrika (EURAC) en de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11. Ze richt zich tot Belgische en Europese beleidsmakers, journalisten en de ruime publieke opinie. Ze organiseert en neemt regelmatig deel aan lezingen en debatten.

 

Willen de rectoren van de huizen mij laten weten met hoeveel ze (ongeveer) komen. Willen confraters die afzonderlijk komen mij een seintje geven.

Wie graag deze dag in Scheut eet, schrijft zichzelf in bij de rector van Scheut.

 

Welkom

 

Wilfried Meulemeester

Coördinator JPIC-werkgroep

0496 23 65 20

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

 

 

VTM: ALLOO  IN DE BUITENLANDSE GEVANGENIS

Op donderdag 16 maart jongstleden werd op VTM de tweede aflevering van Alloo in de buitenlandse gevangenis uitgezonden. Deze keer ging Luk Alloo naar Kananga, waar onze confrater Ivo Vanvolsem werkzaam is.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe CICM- gemeenschap in Deurne

Onlangs zijn onze confraters, Fabio Teixeira (Brazilië), Thomas Hendrikus (Indonesië) en Ghislain Toussé (Kameroen) van Schilde naar Deurne-Noord verhuisd. Ze wonen in de pastorie van de Hl-Familie en zullen later pastorale taken in het bisdom Antwerpen overnemen.

We wensen hen een goede start in hun nieuwe woonplek. 

 

 

 

 

Ons huis van Leuven, begin … en einde

Het werk van Pater Jeroom Van Aertselaer
 
Het huis van Leuven is het tweede oudste huis van de congregatie. Het gaat terug tot de Algemene Vergadering van Scheut, gehouden in Ershisanhao, China, in 1887. Een van de agendapunten was het feit dat het huis van Scheut in Anderlecht – het ‘moederhuis’ – op dat ogenblik meer dan vol zat. Niet alleen was het Algemeen Bestuur met bijhorende diensten er gevestigd, maar het huis bood ook logies aan de novicen die steeds talrijker werden, en aan de vele studenten die zich op het priesterschap en de eerste afreis naar de missies voorbereidden. Voor de novicen was er wel kort daarvoor een annexe gebouwd, maar de huisvesting van het groot aantal studenten bleef een probleem. De Algemene Vergadering in Ershisanhao gaf toen aan de pas gekozen Algemeen Overste Jeroom Van Aertselaer de opdracht op zoek te gaan naar een nieuw huis waar de theologiestudenten een onderkomen konden vinden. Het was in de richting van Leuven dat Pater Van Aertselaer naar een oplossing zocht.

nieuwtjes leuven1

In Leuven bestond een Afrikaans seminarie, opgericht door het Belgisch episcopaat in 1886, met de bedoeling diocesane priesters voor te bereiden op missionariswerk in Afrika. Dat seminarie, gevestigd in de toenmalige nummers 5, 7 en 9 van de Vlamingenstraat, kwam eigenlijk nooit goed van de grond. Rond diezelfde periode zocht koning Leopold II naar Belgische missionarissen voor zijn pas gestichte kolonie. Na lange onderhandelingen kwam men uiteindelijk tot volgend besluit: het Afrikaans seminarie in Leuven zou overgenomen worden door Scheut en aan de diocesane priesters die er al woonden zou de kans geboden worden zich aan te sluiten bij Scheut. Onze congregatie van haar kant nam wel de verplichting op zich om missionarissen te sturen naar Kongo. In dat huis van Leuven zouden voortaan onze theologiestudenten een onderkomen vinden, terwijl de novicen en de filosofiestudenten in Scheut bleven. Dat gebeurde in 1888, nu al meer dan 125 jaar geleden. 

Lees meer...