Kerstviering in de gevangenis


Pater Jan Raquet bezoekt regelmatig gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis. Hij vertelt over de Kerstviering.


Kerstmis. Het keert ieder jaar terug… ook in de gevangenis van Brussel Sint-Gillis. Ieder jaar hoor ik van de bewakers dezelfde opmerking: de mensen worden stiller, sommigen moeilijker om mee om te gaan want heimwee naar hun familie in kerststemming drukt op hen.

In die sfeer proberen wij hen nabij te zijn: tonen dat iemand aan hen denkt, dat ze gewaard worden.
Jaren terug organiseerden wij, de katholieke aalmoezeniers, een bedeling van kerstpakketjes en vorig jaar konden wij het samen doen met bezoekers van verschillende christelijke kerken. Dit jaar zijn ook mensen die het islamitisch geloof belijden bijgesprongen. Vandaar dat we spreken van een “oecumenische colli”.
Wat zit er in zo een Kerstpakket? Twee stukjes fruit, een wafel, chocolade, toiletgerief en een wenskaart.
We zijn prachtig geëvolueerd in het samendoen onder de zingevingsgroepen.
Maar voor 900 mensen zakjes samenstellen is veel werk. De directie stak een grote hand toe: acht gedetineerden werkten er enkele dagen aan voor de ronddeling. Per vleugel heeft de bewaking de verdeling op zich genomen. Dat schept een aangename sfeer in de gevangenis.

Wij katholieken vierden de Kersteucharistie een week vóór het feest. Onze kardinaal, Jozef De Kesel ging voor in de twee vieringen, elk met 60 personen. Een kerkkoor uit Woluwe (20 dames) kwam zingen en werd begeleid door een fluitspeler. Wanneer je dagelijks opgesloten zit in een klein celletje zonder vrijheid te genieten en dan eens met lotgenoten in een feestsfeer mag samenkomen, dan vergeet je voor een paar uren al je zorgen en keer je ontspannen terug naar de dagelijkse sleur van de detentie.
Dit jaar ging, bij het begin van de eucharistieviering, plots de deur open en kregen wij bezoek van minister Koen Geens. Hij kwam met ons meevieren en zonder enig uitleg wie hij was ging hij tussen de mensen zitten. Pas bij zijn vertrek werd hij voorgesteld. Dit was om veiligheidsredenen.

Twee mensen die hen willen ondersteunen: onze kardinaal en de minister van justitie samen met de protestantse, orthodoxe en katholieke kerken en vertegenwoordigers van de Islam. Fijn!
Dan hoor je wel zeggen: ”Toch nog iemand die aan ons denkt… Dank U!”

Kerstmis is een oproep tot menswording. In Sint-Gillis, trachten wij dit op onze manier en in deze omstandigheden waar te maken.

JAN RAQUET